Toen ik besliste om mee te doen aan de Fair Fashion Challenges, zag ik al snel dat ik eigenlijk al een tijdje bezig ben met één van de Challenges. In 2016 koop ik namelijk maar 10 stuks. En dat gaat dan over kleren, schoenen én handtassen!

In de zomer van 2015 zag ik ‘The True Cost’, een documentaire over de druk die de mode-industrie legt op onze maatschappij en op ons leefmilieu. Die film sloeg bij mij in als een bom. Ik ben al jaren bezig met mode en er goed uitzien is voor mij heel belangrijk. Daarom lees ik alle modeboekjes en zorg ik dat ik de mooiste nieuwe kleren heb. Maar hoeveel kleren heb ik nu precies? Ik besloot om in mijn kleerkast te duiken en te tellen hoeveel stuks ik tot dan had gekocht in 2015 (van januari tot augustus dus). 43 stuks. Ik had de kleren allemaal uit mijn kast getrokken (mijn lief dacht dat ik gek werd) en alles lag op een hoop op de grond. Toen ik alles daar zag liggen, begon ik me zo ontzettend schuldig te voelen. Waarom kocht ik 43 stuks op een half jaar tijd? Waarom heb ik de helft van die kleren nog niet aangedaan? En vooral: hoe goedkoop zijn al die stukken wel niet?

En zo geschiedde. Ik besloot om in 2016 maar 10 stukken kledij te kopen. Met kledij bedoelde ik ook schoenen en handtassen (geen onderbroeken en kousen inbegrepen ;)!). Ik koos ervoor om pas in 2016 te starten omdat elk nieuw jaar begint met een soldenmaand. De soldenperiode is voor mij altijd een periode waar ik volledig los ga en alles koop wat ik mooi vind. Dus we begonnen meteen met een grote uitdaging.

We zijn intussen een jaar verder. En ik zit nu midden in mijn jaar dat ik 10 stuks koop. En wauw, wat ben ik trots op mezelf. Niet alleen hou ik aardig vol (ik heb nu 5 stuks gekocht), ik voel ook niet meer die belachelijke nood om nieuwe dingen te kopen. Ik koop ook echt stukken die tijdloos zijn en waar ik nog lang van kan genieten. En ik koop niet meer impulsief. Heb ik iets nodig om naar een festival te gaan? Bel ik even mijn zus of zij niet iets leuks heeft. Moet ik naar een trouwfeest? Die ene vriendin heeft vast wel nog iets moois in haar kast.

Eén ding is zeker: ik ga nooit meer terug naar hoe het vroeger was. Dit voelt veel beter. Ik ben echt blij met een nieuw stuk en voel me niet meer schuldig als ik iets koop. Ik kan niet geloven dat ik een jaar geleden op ditzelfde moment al 8 keer meer kleren had gekocht dan nu. Dit is echt een hele verwezenlijking voor mij en ik raad iedereen aan om hetzelfde te doen!

Volg Mara ook op haar eigen blog style-around.be.