logo Fairtrade BelgiumFairtrade Belgium


Fairtrade is een alternatief voor traditionele handel. Een Fairtrade product herken je aan het groen-blauwe keurmerk of label. Internationale instanties erkennen het systeem als een efficiënte manier om armoede in het Zuiden te bestrijden.


500 miljoen kleinschalige boeren wereldwijd voorzien in 80% van ons eten. Velen daarvan leven in armoede. Het uitgangspunt van eerlijke handel is duidelijk: “handel, geen liefdadigheid”. Arme boeren in het Zuiden krijgen een beter leven dankzij een “win-win” handelsovereenkomst tussen boer en consument. De boeren verenigen zich in coöperaties om zo samen te investeren in hun toekomst. Omdat het Fairtrade label borg staat voor correcte verkoopsvoorwaarden en een vaste minimumprijs voor de producten, kunnen de boerenorganisaties gemakkelijker aan de nodige financiële inkomsten geraken. In ruil moeten ze hun coöperaties op een duurzame en democratische manier beheren. Dankzij eerlijke handel kunnen boeren zelf de armoede bestrijden, sterker staan in de handelsketen en hun eigen toekomst in handen nemen. Hetzelfde geldt voor arbeiders op Fairtrade plantages.


Fairtrade Belgium speelt, als lid van Fairtrade International, een brugfunctie tussen de internationale doelstelling en de Belgische markt: afzetmarkt creëren voor Fairtrade producten in België. Onze rol houdt in dat wij op de Belgische markt de vraag naar Fairtrade en het aanbod aan Fairtrade gelabelde producten ontwikkelen en op elkaar afstemmen. Via het label brengen we Belgische consumenten in contact met boeren uit het Zuiden. Fairtrade Belgium kent het label alleen toe aan producten die voldoen aan de Fairtrade criteria. Onze organisatie voert dus niets in, koopt niets en verkoopt niets. We zijn een non-profit organisatie, officieel erkend als NGO door de federale overheid.

3 vrouwen, berg katoen